IR IDEJA

03:22 Virsnite 0 Comments

Solīju visiem mājās palicējiem rakstīt blogu, grūti uz to bija saņemties, jo nonākot Indijā, dzīve pārslēdzās lēnākā ātrumā un ieslīgu nekā nedarīšanas prieka baudīšanā. Ir 19:35 pēc vietējā laika un 16:05 pēc Latvijas, pirmdienas vakars, 6. decembris. Indijā ieradāmies 28. novembra agrā rītā. Sēžu pie mūsu beach hut sveču gaismā, klausos kā jūrā bangojas viļņi, blakus kafejnīcā skan patīkama indiešu mūzika un tā visa iedvesmota mēģinu kaut ko uzrakstīt.





Nu, pasaki, cik sen jūs to perinājāt? Cik? Viss sākās kādā augusta naktī Lielvārdē, kad nācām mājās pēc svētku zaļumballes, par kuru arī varētu rakstīt stāstu, taču nevajag. Runājām, ka drīz vien vasarīgo laiciņu nomainīs rudens lietus un tad arī ziema būs klāt ar -40, vismaz tā solīja. Baigi tas neiedvesmoja un Kaspars teica – ko es domāju par ideju ziemu pavadīt siltākās zemēs. Man, protams, divas reizes kaut kas tāds nav jāpiedāvā, esmu gatava sakravāt savu ceļa somu ātrāk, nekā ugunsdzēsēji atbrauc uz izsaukuma vietu, lai gan darbs un jautājums, ko ar to visu iesākt kaut kur pavīdēja galvā, taču teicu – davaj, gluži kā pirms 4 gadiem, kad pēc 2 nedēļu šņapstīšanās piekritu precēties. Nebija tā, ka uzreiz nākamajā dienā sāku čekot aviokompāniju piedāvājuma klāstu, bija vajadzīgs laiks, lai tiešām saprastu, jā, mēs to darīsim. Arī galamērķis nemirgoja acu priekšā, tikai zinājām, ka tā būs Āzija, jo mūsu brauciena viens no mērķiem ir pārziemot neiztērējot kaudzi naudas, varbūt pat kaut ko ieseivojot. Par to arī rakstīšu, taču ne tagad.


Indija ir vieta manu sapņu piepildījumam, par kuru domāju jau 10 gadus kopš ieguvu stipendiju mācībāM Mahindrā, Indijā. Neaizbraucu, jo tad bija vajadzīgas visādas potes, kuras es nepanesu un sencīšu nervu saudzēšanas nolūkā paliku Latvijā. Draugi jau vairākus gadus piekopj metodi – kamēr mājās sausas kājas, labi, pēc tam prom uz Indiju. Pētīju arī Malaiziju, Tibetu, Ķīnu, taču pēkšņi atradās labs aviobiļešu cenu komplektiņš un šķita, ka viss par to vien liecina, ka jāizvēlas svēto govju zeme.


Arī mēs esam vieni no tiem, kam ezotēriska, joga, astroloģija un sevis uzrakšana ar dažādu Austrumu gudrību palīdzību ir saprotama. Sarunāju tikšanos ar mūsu ģimenes zvaigžņu sievieti un gājām izlūkos. Mūsu vīzija par nākotni apstiprinājās – brauciet, mīļie, jums nav ko zaudēt, varat vienīgi iegūt. Arī mazā Amēlija atvērsies pasaulei, izvēlētie lidojuma datumi ir labvēlīgi, uz priekšu. Smejiet, ja jums tā tīk, taču mēs šobrīd esam siltumā un jūtamies pat ļoti apmierināti ar dzīvi. 9.spetembra pēcpusdienā sazvanīju Finnair un nopirku biļetes lidojumam Rīga – Helsinki – Delhi, protams, arī mājupceļam. Zvanīju, jo Amēlijai šeit, Indijā, paliks 2 gadi, tas nozīmē, ka vienā virzienā viņa ir zīdainis, otrā – jau bērns. Pirku bērna biļetes visiem lidojumiem, jo viņa mums tāda paliela desa padevusies un klēpī negrib sēdēt. Kopā samaksāju 1024 LVL, kas šķiet ir ok. Laika bija atliku likām, taču tā īsti nemaz nesagatavojos, kas Kasparam nepatīk. Jā, tā man šad tad gadās, turklāt strādāju ilgāk, nekā biju domājusi.
Ja par darbu, tad Māmiņu Kluba aizgāju. Kāds teiktu, ka esmu traka, jo valstī bezdarbs, taču man sevi jāpazaudē, lai atkal atrastu un darītu visu jau daudz labākā kvalitātē. Arī mīļā Eirovīzija, lai piedod, šogad bez manis.
Uzsniegot pirmajam īstajam sniegam, 27. novembrī 14:05 atrāvāmies no zemes, lai piezemētos nezināmajā.

0 komentāri:

RĪTA DUŠA

02:57 Virsnite 1 Comments

Piektdiena, 10.decembris, 9:30


Pamodāmies ap 6:30 no rīta pēc Indijas laika. Amēlija iet gulēt ap 8 vakarā un tikai loģiski, ka viņa jau agrā rīta stundā jūtas izgulējusies un gatava dienai. Vēl bija tumšs, saule mūsu krastā aust dažas minūtes pirms 7iem. Rīts patīkami silts, lai gan apmācies un pirms brīža sāka līt mūsu pirmais tropu lietus. Jūra ir saplūdusi ar debesīm, vien daži lielie akmeņi tālumā redzami kā haizivju spuras laužamies ārā no nemierīgajiem viļņiem. Naktī jūra trakoja tik stipri, ka šķita tūlīt iekāps gultā un aizskalos mūs atklātos ūdeņos. Visdzestrāk ir mūsu vannas istabā, pareizāk gan to būtu saukt par atklāto dušas telpu, jo griestu nav, tikai biezāka audekla moskītu tīkls atdala to no debesīm, tāpēc var iet dušā, neatgriežot ūdens krānu. Un, ja pēkšņi rodas vēlēšanās eleganti pasēdēt uz poda, tad tik pat eleganti tu izmirksti slapjš līdz ādai. To sauc par dabas ienākšanu cilvēka radītajā pasaulē tieši tāpat kā mežs ienāca pilsētā vienā no Ziedoņa pasakām.

Ēdam brokastis – Amēlija, kā ierasts, auzu putru ar pienu, es - avokado salātus ar graudu maizīti, kuru uzcepis kāds savāds vīrelis, kas ar mopiku to piegādā Fatimas stūra veikaliņam un ceļā satiktiem tūristiem par 5 Rs gabalā.



 Savukārt, Kaspars, jau pieminētajā stūra veikaliņā iegādātu biezpienu, kas drīzāk atgādina rūgušpienu vai jogurtu, loka iekšā kopā ar svaigiem augļiem. Svaigs – ne svaigs ir īpašs pārdomu temats, kas mani piemeklē visai bieži. Katru reizi, kad pasūtu ēstuvē sulu vienmēr gribu piekodināt pasūtījuma pieņēmējam, ka vēlos SVAIGI spiestu sulu un pēc mirkļa apraujos, jo viņiem nemaz savādākas piedāvājumā nav. Lūk, ko dara Ziemeļu puslodes iedzīvotāja prāts, kurš pieradis šķirot un likt visu plauktiņos – dabisks un no sērijas „chemical brothers proudly present”.

Uz mirkli novēršos no rakstīšanas un neticu savām acīm – jūra dažu minūšu laikā pārvērtusies tumši zaļā trakojošā pūķī, kas mostas no migas, lai nolaistu tvaiku. Lietus gāžas aumaļām un vairs uz lievenīša sēdēt nav iespējams. Ūdens laužas istabā, tagad mums ir pašiem savs strauts, kurš no terases strauji plūst dušas telpas virzienā. Un pēkšņi kļūst skaidrāks par skaidru, kāpēc atļauju būvēt pludmales mājiņas var iegūt vien uz 6 mēnešiem, pēc sezonas beigām visi namiņi ir jānojauc kā nebijuši, savādāk tos aizskalos musonu radītie palu ūdeņi.

No samirkšanas tiek glābtas somas, troksnis pamatīgs, lielas lietus lāses bungo finiera mitekļa jumtu. Amēlijas interese ir stiprāka par dabas negaidītajām pārvērtībām, mazais deguns tinas ap atvērto durvju stenderi un bērns dodas misijā – paslēpt mammas gumijčības no salīšanas. Pludmale tukša, taču pāris drosmīgas sievietes patvērušās zem lietussargiem izbauda pastaigu gar jūru. Kalnos kūp mitrais gaiss, šķiet kāds ir iekūris ugunskuru un ar dūmu palīdzību mēģina ziņot par savu atrašanās vietu. Pēkšņi parādās gaisma un lietus norimst. Būs vēl viena karsta diena, lai gan „nesaki hop pirms neesi pateicis hip...”.

Pēc pusdienām, 14:05


Taisnība vien bija par pāragru spriedumu izteikšanu, lietus mitējās tikai uz brīdi, nu jau atkal smidzina un ir patīkami vēss. Pusdienojot kalnā, kas ir netālu no mūsu dzīves vietas, redzējām jūrā lielus zvejas kuģus un radās doma par braukšanu vērot delfīnus. Tomēr šādā laikā neesmu pierunājama kāpt zvejnieka laivā, jo ūdens nav mana stihija, un panikā esot, diez vai kādu delfīnu varēšu ieraudzīt. Gaidīsim atgriežamies sauli un tad kādā pēcpusdienā, tai rietot, varēsim airēt skatīt gudros dzīvniekus. Pludmales otrā galā ir zvejnieku laivu piestātne, ja laivu izvilkšanu krastā par tādu var nosaukt. Pirms vairākām dienām acīmredzot kādam zvejniekam kaut kas bija nogājis greizi, jo piekrastes dzīvīgākajā rajonā jūra šļakstīja viļņus ar beigtām zivīm, daļai no tām nebija galvu. Jau nākamajā dienā viss bija sakopts, taču iepriekš redzētais skats nebija no glītākajiem. Savdabīgu šo ainu darīja kails vīrietis, iebraucējs, kurš beigtu aukstasiņu dzīvnieku ieskauts, mēģināja iegūt iedegumu. Izrādās patiesi katram mākonim var būt zelta maliņa :)

1 komentāri:

SIEVIETES – SVĒTĀS VAI ARĪ TIKAI CILVĒKI?

02:56 Virsnite 0 Comments

Trešdiena, 8.decembris, vēls vakars

Kādu dienu sēžot nelielā ielas ēstuvē, vēroju sievietes. Tieši sievietes, jo vīriešus vērot ir pārāk bīstami, vismaz, indiešu. Tumšmatainās, maza auguma, melnīgsnējās piejūras iemītnieces ir kā Amēlijas guašu krāsu pudelītes – pilnas ar piesātinātām krāsām līdz malām, tērpušās 6 metrus garos sari, kas eleganti sakrokoti slīd pa sarkaniem putekļiem klāto ielu. Šo patīkamo noskaņu izjauc pāris sievietes, kas iespīlējušās savādās kleitās, kas liek domāt, ka ir noskatītas sensenos rietumniekiem paredzētos žurnālos. Taču tas netraucē man sajūsmināties par viņu stāju. Tikko pie sevis nodomājusi, ka šīs tiešām prot sevi nest, kā viena no sievām violeti zeltainā tērpā pagriež galvu un pāris reizes kārtīgi nospļaujas. Laikam līdzsvaram ir lielāka nozīme, nekā es varu intuitīvi nojaust.

Lasīju sieviešu žurnālu „Sievietes pasaule” vai kaut ko šim nosaukumam ļoti līdzīgu, angļu valodā, tātad mūsdienīgām sievietēm. Ja mums pieejamie žurčiki brīžiem šķiet jokaini ar saviem stāstiem par to kā darīt vīrieti laimīgu 10 dažādos veidos, tad šis raisīja neviltotu smaidu. Sadaļa pusaudzēm mani atsēdināja uz pārdomu krēsla. Proti, meitenes vēstule – man ir 17 gadu, esmu iemīlējusies puisī, kurš ir par mani 3 gadus vecāks, students. (Noteikti mācās IT zinātnes, ko gan citu.) Viņš saka, ka labprāt ar mani mīlētos (protams, ko vēl viņš varētu teikt), taču reizē arī apgalvo, ka laulībām īsti netic un mūžīgai mīlestībai ne tik. Labākajā gadījumā precēšoties vecumā ap 30. Ko man darīt? Es viņu mīlu. Atbilde – mēs, sievietes, skaistajā mīlestības aktā ieliekam sevi visu, taču vīriešiem tas vairāk ir tehnisks vai pat mehānisks notikums. Tu, protams, vari sevi viņam ziedot, taču rēķinies, ka tava sirds būs salauzta un gods laupīts, jo viņš tik un tā Tevi pametīs. Izlem pati, kas Tev šajā dzīvē svarīgāks. Turpat blakus lapaspusē stāsts par kādu ģimeni, kuras meita pieķerta divdomīgā situācijā ar puisi, ģimenei kauns pa visu seju. Vīrs pārmet sievai, ka meita esot gājusi viņas pēdās, jo šai sievietei jaunībā paticis baudīt dzīvi. Ar to laikam domāts tas, ka vīrs nav viņas pirmais vīrietis.
Ak, nabaga mēs, Rietumu sievietes – bez goda, vismaz lielākā daļa no mums.

Un tam pa vidu es – planēju apkārt peldkostīmā. Te es varu to atļauties, te to saprot, jo visi zina, ka mēs esam bezkauņas. Vienīgais ieguvums un labums vietējiem no bālajām importa pakaļām – mēs pērkam viņu saražotās brīnumpreces, pērkam daudz. Dzīvojam viņu uzceltajās zaru būdās un ēdam kā negausīgi sivēni visu, ko mums ceļ galdā. Protams, ir daži jogi, kas atbraukuši sildīties un stāvēt uz galvas agrā rīta stundā. Man vēl līdz šādam līmenim augt kā turku pupai līdz debesīm, lai gan brīžiem šķiet – kaut ko jau esmu apguvusi. Taču tiklīdz jūtos droša par saviem uzskatiem, tā dzīve man saka – nu, un kā tu rīkosies šādā situācijā? Es, protams, eksāmenā izgāžos.

P.S. Tikko pie mājiņas pienāca govs, diedelē ēdamo. Atdevu arbūza mizas, šī laimīga, žļambā un prasa vēl, ceru, ka nelauzīsies istabā. Kā zīmi, ka bijusi šeit, atstāja peļķi smiltīs tieši pie mūsu parādes durvīm. Laikam ragainais lops šādi saka mums paldies.

0 komentāri:

APĒD MANI

02:54 Virsnite 0 Comments

Ar indiešu ēdieniem mums veidojas īpašas attiecības, pagaidām tikai draudzīgas un garšu kārpiņas patīkami kairinošas. Vēl ne reizi neesmu teikusi, ui, šo gan laikam labāk nevajadzēja ēst. Ir tik patīkami atcerēties katru maltīti un sajust kā mutē saskrien siekalas. Jau lidmašīnā uz Delhi nojautu – jā, ēdiens mani vilinās. Rīsi ar turku zirņiem, zaļajām pupiņām karija mērcē.  Viss ir ass un man tas iet pie dūšas.



Brīžiem gan prasās iedzert coca – colu, lai gāzētais dzēriens nomierina sakarsušo mēli, taču pēc tam atkal var ļauties ēdiena valdzinājumam.

Indija ir veģetāriešu paradīze. Tik lielu veģetāro ēdienu piedāvājumu vienuviet nav nācies redzēt, kur nu vēl ēst. Esmu paspējusi nogaršot DAL FRY gandrīz katrā ēstuvē, pat pie vietējā centra veikaliņa, sēžot aiz necila galda uz plastmasas krēsla. Tas nekas, lai tie suņi guļ pie kājām, galvenais, lai nedomā gar mani luncināties. Te var paēst par mazām naudiņām, visa ģimene vien maksājam ap 200 Rs – 3 ēdieni un dzērieni.

Brokastis ir ēšanas fetišistu cienīgas. Mans ik rīta rotaļu partneris uz galda ir svaigs ananāss par nieka 25 Rs. Tas ir kā zaudēt nevainību ar mūža mīlestību – tik sulīgs, salds un veldzējošs, kuru nevar atēsties. Taču šis rīts pārspēja visus – avokado ar tomātiem un maizīti naan. Gatavs avokado ir dzeltenzaļš un to var ziest uz maizes kā sviestu. Tas nav 10 dienas jātur tumšā kaktā, lai nogatavojas. Šeit viss ir īsts un garšas piesātinātas. Banāni ir savādi saldi, tādus vēl nebiju garšojusi, mandarīni kā cukurs uz mēles. Orange juice netiek spiesta no apelsīniem, bet mandarīniem – dzer un no labsajūtas smērējies gar sienām.


Ieguvums jau pirmajā ceļojuma nedēļā ir iespēja atteikties no pārmērīgas sāls lietošanas uzturā un knakstīšanās ar zefīriem. Ne reizi vēl neesmu vēlējusies jau gatavam ēdienam pievienot baltos, sāļos kristāla gabaliņus, kas ir neiedomājami, jo bez sāls nekad neesmu varējusi paēst. Un tie zefīri, tos ēdiet manā vietā, jo šeit nekā tāda nav. Tikai neapēdiet visus, atbraucot gribēšu kādu notiesāt, atmiņas atsvaidzināšanai.
Simrose, kur dzīvojām sākumā, manus kolēģus, kas šeit pabija neilgi pirms manis, labi atceras, jo viņiem ir ļoti paticis paēst. Tagad tur atceras arī mūs, jo katru reizi ēšanai veltījām tik lielu uzmanību kā latvieši uguņošanai 18. novembrī. Vienmēr gan solāmies, ka tik daudz vairs neēdīsim, taču kā pienāk maltītes laiks, mielošanās nav apturama.

Indieši zina, kas vajadzīgs cilvēkam – gan miesai, gan garam. Braucot šurp domāju, ka izlaidīšu slavenā romāna un tā ekranizējuma pirmo sadaļu „ēd.” un metīšos ceļos, jo vēlēšos lūgties. Nekā nebija, viss notiek kā pēc grāmatas – vispirms ir labi jāpaēd, lai pietiktu spēka atrast savu smalko „es”.

0 komentāri:

ĪZĪ LAIFS

02:53 Virsnite 0 Comments

Pirmās naktis tropos šķita tik siltas, ka droši varējām gulēt bez segas. Pēdējās divas naktis salām, jo segas šeit ļoti plānas. Līdzi paņemtais pārvalks glābj. Laikam sākam pierast pie karstuma. Ap pulksten 9:00 no rīta tiek ieslēgts lielais prožektors un neilgi pirms 15:00 tas norimst. Noteikti atceraties Laimas šokolādes tāfelīti „Rigonda”, kuru rotāja oranža rietoša saule palmas aizsegā. Katru vakaru mūsu „Rigonda” ir tieši tik pat krāsaina, kuru sargā noliekušās palmas. Un tā kukaiņu zuzēšana visas nakts garumā, tā palīdz iemigt. Moskīti mūs nemoka, kāds retu reizi pagaršo, no kā esam gatavoti, taču tas arī viss.


Laiskošanās ir viens no galvenajiem dienas uzdevumiem – nopeldēties, pazvilnēt saulītē, nosnausties, iziet goda apli pa ciemu un ar visiem sasveicināties. Hei, bebī, ir kā ikdienas mantra, kuru žūžo ciema sievietes un arī vīrieši, tie nevar turēties pretī Amēlijas valdzinājumam. Amim gan pagaidām nav pieņemama sasveicināšanās maniere – viegla vaigu paknaibīšana, tas viņai šķiet kā pāri darījums.


Iepirktās vietējo drēbes mums der kā uzlietas. Savādi – mēs tiecamies nēsāt „ali babas”, tīties viņu lakatos, taču indieši alkst pēc džinsām un moderniem T-krekliem. Mana vājība pērles ir likusi par sevi manīt, taču vēl turos, tikai vienu kaklarotu un rokassprādzi esmu atļāvusies iegādāties, kā zīmi par piederību šai jūrai. Un, ja jūs zinātu, kāds kaifs ir nekrāsoties, ar laiku kļūšu dabiski skaista :D


Dzīvojam dzeltenā beach hut ar nosaukumu „Moscow”, ir doma šo uzrakstu aizkrāsot un uzrakstīt „Rīga”, kas īpašniekiem nerada cepienu, ja dabūsim krāsu, lūdzu, rakstiet. Esam izkāruši šūpuļtīklu un ik pa laikam iesmejam, sakot, ka mūsu mazais Goa bizness varētu saukties „deep relaxing sling treatment”, pēc, kura visai viegli ir iespēja ieraudzīt Maskavu. Šeit ceļotājs var saņemt visdažādākos „treatment” – face, body, herbal, traditional un Dievs vien zina, kādus vēl.





Vispār mūsu pludmales bungalo nedaudz liek domāt par Burano salu Itālija, tik košās krāsās tas gozējas raupjajās smiltīs. Siltā ūdens nav, ejam vēsā dušā, arī Amēlija, viņai tas nešķiet kaut kas ārkārtējs. Pirms ievākšanās varavīksnes ciematā paspējām 3 naktis pārlaist tumšā ūķī ar skatu uz izgāztuvi. Labi, tik traki nebija, taču tie milzu prusaki mani biedēja. Taču viņiem ir labākais pavārs visā Agondā.

Pāris reizes esam izīrējuši motorolleri uz dienu par 200 Rs un pabijuši Palolem pludmalē, kas ir mazāka un skaļāka, visapkārt veikaliņi, restorāni un pilna krastmala ar zvilnētājiem. Tas tomēr nav mums. Vietējais centrs ir ciems ar nosaukumu Čaudi, tur jābrauc sestdienās, kad ir lielais tirgus, var iepirkt lētus augļus un drēbes. Mēs ar savu mopiku aizšāvām pēc saimniecībā noderīgām lietām. Ja Agonda ir kūrorts, tad Čaudi jau atgādina Indiju tādu, kāda tā ir – liels ļerpatnieks ar kārtību, kas saprotama vienīgi vietējiem. Interneta kafejnīcas ir ik uz soļa. Stunda maksā 40 Rs, nāc ar savu notebook un saņem kodu bezvadu netam.


Ik pa laikam mēģinu kādā paksī saskatīt atkritumu grozu, taču nu jau sāku pierast, ka banānu mizas jāmet renstelē, tāpat viss pārējais, kas ir nevajadzīgs. Sirds gan par to asiņo, taču kā jau katra brūce, tā sadzīs un drīz metīšu atkritumus, kur pagadās, par to lieki nebēdājot. Lai gan arī tas ir koks ar 2 galiem. Kāds vācu pāris zināja stāstīt, ka vilcienos esot izkārtas brīdinājuma zīmes, kurās rakstīts, ka par atkritumu mešanu pa logu draud naudas sods, sliktākā gadījumā var nokļūt cietumā uz vairākiem gadiem, taču visi tik un tā atvērtos vilciena logus izmanto kā Getliņus.

Un vēl tā angļu valoda. Atceros rakstu par Indiju, kuru neilgi pirms prom braukšanas lasīju žurnālā „Rīgas laiks”. Raksta autors pareizi šo valodu bija apzīmējis ar vārdu INDGLISH – katram sava tūkstošiem izloksnēs, brīžiem nesaprotu, par ko ir runa, taču smaidu un saku – jes, jes.

Nezināju, ka dzīve var būt arī šāda – īzī!



0 komentāri:

GOA – GO GO

02:51 Virsnite 0 Comments

04:30 Pēc Latvijas laika, dzīvoju vēl pēc šī, jo vienā naktī nevaru pārslēgties, saņēmu sms no SpiceJet, ka lidojums uz Dabolim, Goa kavēsies par 3 stundām. Tātad, mūsu lidmašīna pacelsies 17:35 pēc Indijas laika. Bāc, tas nozīmē, ka Dabolim būsim 20:00 vakarā un līdz iecerētajai pludmalei, kurā plānojam palikt vismaz mēnesi, būs jābrauc pa tumsu. Ai, taču bez cepiena, paskatīsimies, kas no tā visa sanāks. Zinot, ka nekur nav jāsteidzas, atļāvāmies pagulēt. Mūs pamodināja zvans un jautājums vai vēlamies šeit palikt ilgāk, nekā plānots. Protams, nē, mūs gaida jūra, saule un vēl sazin kas.

Ar auto – rikšu nonācām vietējo lidojumu terminālā D1. Lidojumus izmanto situēti indieši, černīšus nesastapām. Indiešu meitenes džinsās ar padusēs pasistām D&G somiņām.


Amis rotaļājās vietējā prieka centriņā kopā ar citiem indiešu bērniem un jutās ar dzīvi apmierināta. Ja godīgi, es savu bērnu tik laimīgu vēl neesmu redzējusi, viņa staro un labprāt pieņem to, ka esam tālu prom no mājām.
Lidojums ar SpiceJet bija ļoti labs, apkalpe no Amēlijas bija starā. Viņa tika pie cepumiem, āboliem, uzlakotiem nagiem, savukārt, lidojuma pavadoņi pie Amēlijas portretiem savos jaunākās paaudzes iPhone. Krāsojamā grāmatiņa un zīmuļi, kurus bērniem dalīja lidmašīnā joprojām noder brīžos, kad uznāk lielā zīmēšanas kāre. Par lidojumu visi kopā sapiķojām 81LVL, pieņemami.

Piezemējāmies tumsā. Izkāpjot no lidmašīnas plaušās iesitās mitrs un karsts tropu gaiss, ārā +28 grādi pēc celsija. Jā, pēc tā mans organisms bija izslāpis! Radās šaubas – braukt 70 km uz Agonda beach vai tomēr pārnakšņot kaut kur pie lidostas. Pieņēmām lēmumu – braukt. Pēc kolēģu ieteikumiem, kuri pirms mums bija dzīvojuši Agondā, zinājām, ka par taksi nevajadzētu maksāt vairāk, nekā 900 Rs. Kaspars ātri vien atgriezās ar noslēgtu darījumu – 950Rps. Taču tad radās ģeniāla doma, jāatrod ceļa biedri un izmaksas ir jādala. Pirmais pārītis, kam pajautājām, bija ceļā uz Palolem pludmali, kas ir nākamā aiz Agondas, tātad der. Tas nozīmēja vēl +8km taksometra šoferim un +150Rs mums. Nu, feini, feini tie mūsu ceļa biedri – Kate un Marks no Birmingemas. Meitene pirmo reizi Indijā, džeks jau ir bijis. Atbraukuši uz pāris nedēļām relaksēties no bargās Anglijas ziemas. Lēmums par braukšanu izrādījās pat ļoti pareizs, satiksme rāma, ceļi līkumoti, taču ar labu segumu. Iesmēju, ka braucot uz saviem laukiem Vircavā varu zobus izsist, sēžot pie stūres, taču šeit nē, šeit kā pa sviestu. Stundas laikā bijām klāt Agondas ciemā pie Arābu jūras. Šī pludmale ir viena no klusākajām Goa štatā, jo šeit ir dabas liegums. Lielie bruņurupuči nāk decembrī pludmales smiltīs dēt olas, tāpēc nekādi tusi un ļembasti nav atļauti. Būs kādu nakti jāņem kabatas lukturītis un jāiet lūkoties.

Agondā mums bija rezervēts bungalo uz 3 naktīm. Paldies Sandijai, kas visu samenedžēja. Pie baznīciņas nogriezāmies pa labi un gaismām rotāta aleja mūs sauca tuvāk jūrai. Goa dzīvo daudz kristiešu, tāpēc ciematā ir gan baznīca, gan lūgšanu vietas.



 Varēsim Ziemassvētkos nākt noķert svētku sajūtu. Vispār, esmu paņēmusi līdzi arī piparkūkas, lai svelmē atcerētos par sniega kupenām un eglītes smaržu.

„Simrose” (www.simrose-goa.com) ir pasakaini skaists pludmales māju... hm, pat nezinu kā to lai nosaucu, jūs sapratāt... ar savu „es”. Arī padārgs – 1200Rs par nakti, tomēr tā vērts, lai kaut reizi tur pārnakšņotu.




Biju notriekta no kājām, to reibinošo sajūtu nemaz tā nevar aprakstīt – palmu būdiņas ar terasi un pītiem krēsliem, restorāniņš ar skatu uz jūru, vietas, kur guļot spilvenos iečilot, palmas, sveces un bezizmēra „smilšu kaste” Amēlijai.



 Jūra, tā šalca, gaiss smaržoja pēc garšvielām un skanēja Coldplay. Neticami, it kā esi tālu prom no realitātes, taču kaut kas tevi ar to saista. Paņēmu Amēliju klēpī un stāvēju zem zvaigžņotas debess, veroties tumsā, kur dziedāja jūra. Laime, tad tāda tu esi! Gribēju kliegt, lai mani sadzird visi, kuru šeit nav, lai viņi dzird un jūt to, ko es. Lai notic, ka ir vietas pasaulē, kas dara laimīgu vien tikai tāpēc, ka ir. Tas bija laiks, kurš apstājās un vairs nekur neskrien, no šī brīža laiks tikai nāk. Mūsu ceļojuma „ēd” nodaļa bija sākusies. Mēs to baudām neskaitāmās garšas variācijās brokastīs, pusdienās, vēlā launagā. Mēs to izsijājam caur sevi, peldoties piena jūrā, minot zelta smiltis, tiekoties ar vietējiem un iepazīstoties ar ceļotājiem. Es katram novēlu to, ko piedzīvoju es!

0 komentāri:

DELHI – VIENAM ĀRPRĀTS, CITAM – VAU, LEXUS

02:49 Virsnite 0 Comments

Dienasgrāmata ir ļoti noderīga štelle, raksti, kamēr atceries, jo viss ātri aizmirstas. Iespaidi jaucas cits ar citu un vairs nevari atšķirt vai to piedzīvoji vai tikai šķita, tāpēc neaizmirsti pierakstu kladīti un pildspalvu, tās būs lietas zelta vērtē.

Ar taksi no Delhi lidostas devāmies uz Europa Star Hotel. Kad taksis jau bija devies tālākos ceļos , sapratām, ka šī nav īstā viesnīca, pie kuras esam laipni izsēdināti. It kā gribētos teikt F**K, taču nevajag, galvenais ir nesacepties, tā ir mācība, kas jāapgūst pirms došanās uz Indiju, lai no viena maza f**k neveidojas lavīna ar sūdiem. Izsaucām auto – rikšu un par 50Rs devāmies pārsimts metrus tālāk uz īsto viesnīcu.


Sapratām, ka sākumā visi pārmaksā, par jebko, tā vienkārši notiek, kamēr tu iebrauc kaulēšanās mākslā un apzinies naudas vērtību vietējo izpratnē.

Viesnīca nekas īpašs, standartiņš par 1600 Rs ar brokastīm, kuras nogulējām. Istaba, protams, bez logiem. Visi bariņā atplīsām savā kabūzī uz kādām 4 vai 5 stundām. Lai gan laika starpība nav liela vien 3,5 stundas, tomēr jūtama, ja neesi īsti gulējis.


Ja jāapraksta apkārtne, tad jāteic, ka plastmasa ir darījusi skādi cilvēcei – visur mētājas visdažādākie iepakojumi, skraida suņi, mazās ieliņas izdangātas, uz ietvēm kāds kaut ko cep, elektrības vadi kā zirnekļa pinumi, taču ne tik regulāri. Satiksmē dodas ikviens – autobraucējs, rikšas, autobusi, velosipēdisti, skūteru īpašnieki, gājēji, arī kāds džedajs zirga mugurā, tomēr tajā visā ir sava burvība, kas man ir patīkama. Smaka? Nē, smaka nav tik traka, ne reizi vēl nav cirtis degunā tā, ka asarām jālīst.


Pamostoties sapratām, ka jābrauc uz New Delhi, kas ir kādus 16 kilometrus no lidostas. Autobusa pietura bija netālu no mūsu naktsmājām. Sajūtas dīvainas – visi skatās, kur tie bālie svešzemnieki tagad dodas. Kā jau „prātīgi” ceļotāji iekāpām vietējo autobusā, ar kuru tūristi nebrauc. Samaksājām 15 Rs par biļeti un priecīgu skatu vērāmies pa logu, jo mūsos vērās vēl vismaz 30 citi priecīgi skati, ar kuriem acu kontaktu nevēlējāmies veidot.



No šī brīža Amēlija kļuva par zvaigzni, kurai vietējie alkst pieskarties, nofotografēties kopā vai vienkārši viņu nobildēt un pajautāt kā sauc. Tas viss turpinās un šķiet, ka nebeigsies līdz brīdim, kad atgriezīsimies mājās. Braucot atjēdzāmies, ka esam bez kartes un noteikta galamērķa, Kaspars zināja, ka vēlamies redzēt India Gate, tas arī viss. Īstajai izkāpšanas vietai pabraucām garām, jo es notupīju. Kāds indietis man kaut ko prasīja, es nesapratu, tikai vēlāk iebraucu, ka viņš man jautājis, kur gribu izkāpt. Nonācām kārtīgā vietējo raičikā ar piečurātām ietvēm, govīm, ubagiem un milzīgu baru dažādu sabiedrības pārstāvju. Man joprojām viss patika it kā būtu izdzērusi, ko stiprāku un skatītos filmu par nezinīšiem brīnumzemē.

Pēc vazāšanās un Amēlijas nešanas uz rokām Kaspars pajautāja ceļu policistam. Viņi vienmēr ir gatavi ar tevi komunicēt vien prieka pēc un laipni pastāsta, kurp doties. Atkal jau izmantojām auto – rikšas pakalpojumus, kas, manuprāt, ir labākais pārvietošanās veids pilsētā. Rīgā tādu vajag, ar steigu! Nonācām India Gate, kur pirms kāda laika tika svinēti svētki, daudz cilvēku un slēgta iela, kas šo vietu savieno ar vadoņa pili. Pozējuši indiešu tūristiem, kuri bildē ar telefoniem, lēnām nogājām ceļu līdz pilij.


Sāka satumst. Tajā brīdī es sapratu, ko nozīmē izslēgt gaismu tropu zemē – klikt un tumšs. Laiks vakariņām. Neriskējām baudīt maltīti ēstuvē uz ielas, tāpēc savu ēšanas ceļojumu sākām labā restorānā, dārgā, kur par apēsto un izdzerto atstājām 12 latus. Tas Indijā ir daudz. Pēc tam ar taksi lielā ātrumā braucāmuz viesnīcu pakrist tīros palagos, jo nākamajā dienā bija paredzēts lidojums uz Goa.

P.S. Zobus joprojām tīru tikai ar ūdeni no pudeles, lai gan liekas, ka Kaspars šorīt jau mauca vietējo stailā. Amēlija bāž mutē visu pēc kārtas, tam izsekot līdzi nav iespējams. 



Un tikko pie mājiņas atnāca padzerties cūka, kuru vakar poļi no blakus bungalo sabaroja ar gardumiem. Cūka apķērīga, zina, kur paika jāmeklē.






0 komentāri:

FLY, BABY, FLY

02:47 Virsnite 0 Comments

Lidojuma rītā, protams, sākās panika, jo somas iepriekšējā vakarā kārtoju līdz 1:00 naktī, taču visu nepabeidzu. Arī dzīvoklis vēl bija ārprātā, kuru vajadzēja atstāt daudzmaz pieņemamā stāvoklī, lai īrnieki nenobīstas. Protams, kam mums mājas, tās jāizīrē, kamēr esam prom. Ja Līga un viņas mazā mini kopija neaizbēgs, atgriežoties mums nebūs, kur dzīvot. Par to neiespringstam, gan mūs gaidīs jauks dzīvoklītis iestaigātajā rajonā, kur apmesties. Visu savu iepriekšējo dzīvi biju salikusi Depo kastēs, uz kurām rakstīts „Prieks pārvākties!”. Šo apgalvojumu labprāt apstrīdētu, jo tā ir mana 11. pārvākšanās reize pēdējo 10 gadu laikā un vairs tādu prieku kā pirmajās reizēs nevaru piedzīvot. Tomēr šī ir īpaša pārvākšanās, savādāka, nekā citas. Līdz nierēm izdzīvoju atbrīvošanos no liekajām mantām, klausoties Gustavo un Kaupera dziesmu par vēršanos vaļā un džemperīšiem ar „skauž”. Neticu, ka izmetu visus, gan kāds nejaukais apģērba gabals būs aizķēries, ar ko nāksies vēl pacīnīties pēc atbraukšanas.


Ceļojam backpackeru stailā, savādāku veidu nemaz nevaru iedomāties, lai čemodāni gaida braucienus pa sterilo Eiropu. Somas Kaspars nopirka labas, paldies viņam par to, jo bez ērtām un praktiskām somām nekādi, tomēr mūsu iedzīve jāsargā veselus 3 mēnešus un daudzus citus, ja domājam soli uz priekšu. Taču būtiskākais – tās jāstiepj uz muguras, kuras mums nav nekādas super izturīgās.
Vīzas bijām dabūjuši jau iepriekš. Samaksājām par katru 58LVL un Kostja mums tās sagādāja Stokholmā, jo Indijas vēstniecības mītnes Latvijā nav. Kādreiz vēstniecības pārstāvji brauca uz Latviju un tad varēja par aptuveni 30LVL tepat dabūt atļauju iebraukšanai zemē, kas smaržo pēc vīraka, taču nu vairs tā nenotiek.
Ar pasēm, pases kopijām, dolāriem, bankas kartēm, savu ģīmju fotogrāfijām tuvplānā, 2 lielām mugursomām un vēl mazo mugurenīti, kurā kompis, fotoaparāts, dokumenti un Amēlijas mincis, ieradāmies lidostā ātrāk, nekā parasti. Izpildījām draugiem doto solījumu – paēdām Lidiņā. Sazvanījām mammas, vēl pāris mīļus cilvēkus un nesām savu būtību tuvāk lidmašīnai. Noteikti rodas jautājums, kam mums mazās fotogrāfijas. Redziet, ja vēlaties Indijā iegādāties telefona simkarti, tad jāuzrāda pase un jādāvā viņiem sava bildīte un pases kopija, kā arī vīzas kopija, tādi nu ir noteikumi. Tā kā es no sava telefona pieslēguma esmu uz 3 mēnešiem atteikusies un Kaspars telefonu atstāja Latvijā, šāda karte noderēs. Pagaidām gan to vēl neesam nopirkuši, visu laiku par to aizmirstam.

Lidojums uz Helsinkiem bija ātrs un bez sāpēm, lidojām vien stundu un dažas minūtes. Amēlija bija nesaprašanā, kāpēc paceļoties un piezemējoties ir jāsēž man klēpī un kas tā par sajūtu ausīs. Taču viss mierīgi, omes dāvinātā grāmatiņa par ruksīti izglāba pārējos lidojuma biedrus no piespiedu koncerta apmeklējuma.

Lidmašīna uz Delhi bija paredzēta 20:05, taču jau ierodoties uzzinājām, ka tā kavēsies. Kaut kur bija jānomoka 5 stundas, ka paskrēja ātri. Par laimi lidmašīna kavējās vien par 20 vai 25 minūtēm un Delhi piezemējāmies ar dažu minūšu kavēšanos. Pirmo reizi lidoju ar tik lielu gaisa autobusu. Jāsaka, ka serviss Finnairam ļoti labs, mūs baroja ar gardiem indiešu ēdieniem, varējām dzert tēju, kafiju, ūdeni un burbuļūdeņus.



Tomēr lielāko lomu spēlēja izklaides centrs – mazs ekrāns priekšējā krēsla atzveltnē. Amēlija lūrēja multenes un bija mierīga kā jērs, uz beigām gan krita nedaudz panikā, jo nevarēja iemigt, tomēr beigās izslēdzās un pamodās taksī, kad bijām ceļā uz viesnīcu. Es ar baudu noskatījos ”Inception” trešo reizi, dzerot colu un smaidot. 06:30 pēc Indijas laika piezemējāmies trešajā lielākajā pasaules lidostā.


Par brīnumu sev, kultūršoku nepiedzīvoju, arī Kaspars izbrīnīts vienā laidā runāja par to, ka viss ir pat ļoti ok. Biju savā iztēles bagātajā prātā uzbūrusi ainiņu par to kā izkāpjot no lidmašīnas man metas virsū bars ar lūriķiem un mani saplosa. Tāpēc no blondīnes pārtapu tumšmatē, kas ir nācis par labu dažādās nozīmēs, taču mani neviens neplosīja. Lidosta tiešām liela, visa vienos paklājos un dārgos veikalos, apkārt smaidoši un laipni cilvēki. Nolēmām, ka uz viesnīcu jādodas ar taksi. Ir tāda lieta kā pre-paid taxi – tu samaksā un miers, tad tevi savāc šoferis un jūs braucat, lai gan arī tas tāds neliels māns, lai ārzemniekiem tjipa drošāk. Tomēr, jā, ir garantija, ka tevi nevedīs uz Ogri caur Liepāju. Taču kā jau viss Indijā arī pre-paid taxi cenas ir dažādas, tāpēc iesaku pajautāt visiem – cik kas maksās. Šķiroties no 170 rūpijām par braucienu ierausāmies taksī kā no filmas „Eat. Pray. Love”. Es biju sajūsmā, viss šķita skaists, laiks silts, sevī klusi spiedzu par to, ka beidzot esmu nonākusi INDIJĀ!!!

0 komentāri: